Wednesday, December 14, 2011

SIVIK


Sivik, ilmu tatarakyat. Bagaimana seseorang berhubung dan bergaul dengan orang keliling. Itulah sedikit sebanyak maksud perkataan sivik yang aku cari di internet. Aku tak ada Kamus Dewan (KD) bersamaku sekarang untuk cari makna perkataan sivik mengikut definisi KD.

Sebenatnya dah lama sangat aku tahan nak tulis tentang perkataan ini. Rasanya dah berbulan-bulan senario yang sama berlaku. Jamban, tisu dan wanita. Wanita, biasa orang akan terbayang cantik, sopan, dan bersih. Tapi setiap kali aku ke tandas untuk qada hajat, pasti ada tisu dalam mangkuk tandas. Kenapa begitu? Kenapa malas nak buang tisu dalam bakul sampah yang memang disediakan KHAS untuk buang tisu. Mujurlah tak ada kes lagi yang buang tampon dan adik-beradiknya. Kenapa nak biar tandas tu selalu tersumbat. Jangan ingat cleaner akan seluk tangan untuk buang tisu yang korang buang tu. Cleaner tu pun manusia. Jambat tersumbat salahkan cleaner. Kalaulah aku boleh tangkap wanita-wanita yang buang tisu dalam mangkuk tu memang aku paksa sorang-sorang seluk tangan ambil balik tisu yang dibuang tu. Memang sangat memalukan bagi aku sikap wanita yang sebegini dan tentu sekali sangat-sangat mengecewakan.

Kepada wanita-wanita sekalian:

BUANG TISU DALAM BAKUL SAMPAH BUKAN MANGKUK TANDAS

Thursday, December 1, 2011

Selamat

Alhamdulillah...dua minggu telah berlalu...dua minggu yang agak lelah..dua minggu yang jobless..dua minggu yang santai..hari ini bermulalah kehidupan sebenar yang pastinya cabarang sedang menanti. cabaran mendidik hati untuk sabar dan tenang. cabaran untuk mengurangkan angin kuskus dalam badan. cabaran untuk membetulkan pitching suara yang selalunya sering naik oktafnya. aduhai...

Career?
Kepada Allah aku bertawakal.
apa itu tawakal? cuba google dan cari artikel berkaitannya. InshaAllah boleh membina semangat kalau benar-benar tahu apa dimaksudkan dengan tawakal. kalau setakat sebut sahaja tanpa tahu pengertian payah jugak..payah untuk memberi kesan pada hati..

p/s: tolonglah lebihkan sabar wahai diri...

Monday, November 14, 2011

Jemputan


Dulu semasa aku dalam kelas KJM (code subjek aku dah lupa) – subjek fluids and mechanics (aku bukan pelajar kejuruteraan mekanikal tetapi wajib ambil subjek asas kejuruteraan mekanikal, belajar tentang pendingin hawa, pernafasan peti sejuk dan pemanas udara)

“Kalau aku kahwin nanti jangan harap la aku nak jemput korang, aku lecturer korang saja. Kawan aku yang jauh-jauh pun aku tak jemput. Kau bayangkan la kalau dia duduk Kedah ke, Kelantan ke lepas tu nak datang jauh-jauh sampai ke Kuala Lumpur bla..bla..bla..”

“Aku bukan apa, cuma aku rasional. Aku taknak susahkan orang. Cukuplah diorang doakan aku bla..bla..bla…”

Itula dialog lecturer aku. Dia ajar kami satu subjek. Dan bonding kami sekelas dengan dia cuma pelajar dengan pensyarah. Belum capai tahap buddy lagi sebab dari pemerhatian aku dia jenis yang tak campur kenalan peribadi (teman akrab etcetra) dengan kenalan bisnes (student etcetra).

Dan daripada bebelan dia tu: Aku setuju untuk aplikasikan kepada kenalan yang hai-hai bai-bai :D

Ok, aku InshaAllah akan bernikah minggu ini. Dan aku juga tak jemput SEMUAAAA yang aku kenal. Bagi aku, jemputan aku pastinya mereka yang istimewa, yang aku mahu mereka ada semasa majlis aku. Mereka yang lebih intim dengan aku. Aku jenis orang yang cipta satu garisan di antara kenalan peribadi aku dan kenalan bisnes aku. Kalau boleh aku tak mahu terlalu “intim” dengan teman-teman sekerja sebab aku tak mahu mereka masuk dalam kehidupan peribadi aku. 

Sebab manusia ini suka menilai. Sebab itu aku buat garis pemisah itu. Susah nak terang dalam ayat. Ada yang terasa sebab tak dapat jemputan aku (lagi). Hehehe. Sabo, aku bagi kad jemputan kat engkau esok.

Tak perlu nak terasa-terasa sebab kita bukannya rapat pon. Sekian, terima kasih. 

p/s: Buat baik pasti dibalas baik. Mulut jahat orang tak suka. 

Thursday, November 10, 2011

For one second please keep your calmness

Boss: You must be positive in every condition you are
Me : Yes Boss!

Positive will help you to be a cheerful people, will "lighten" your feelings, give u more ages (inshaAllah), be a grateful person, appreciate what you have, express a positive thoughts, confidence, relax, cool, younger, and be who you are and not trying to be the 1 who you cant.

Positive will also helps you to write in your blog. 

So, jadilah orang yang positif. :)

p/s: xmahu degil lagi. 
p/p/s: beg pakaian 

Backache

Tercongok depan PC ni boleh buat segalanya sakit. Terutama bahagian belakang dan bahu. Kalau menaip sambil menyandar macam sekarang pun ada bagus juga.

Mood malas sedang menyerang segala urat saraf aku. Mata yang berkedip sekejap-sekejap memberi petanda untuk tidur lagi. Seharian semalam aku tidur 12 jam. Tidur kerana sangat penat. penat apa pun tak tau. aku sekarang sedang mencari arah tuju lagi, sedih gila dah 26 tahun pun tak ada career path lagi. sadis kot. 

What I want in life?

I am still searching for answers 

jangan baca blog ini. 

Friday, November 4, 2011

Monolog 3


Next week is crutial for me.

Susahnya nak berperasaan kala ini
Sekejap rasa ok
Sekejap rasa tak
Sekejap ada yakin
Sekejap lagi hilang

Untung sabut, timbul,
Untung batu, tenggelam
Tapi yang mana lagi untung?

Hidup memang misteri
Kadang yang dijangka jadi
Kadang tak seperti yang dimimpi

Percaya pada rezeki
Itu yang pasti

Didik hati untuk redha. 

Tuesday, November 1, 2011

Whatever you say

Is getting hard. No friends, no love. i have lost it. all i have is myself.

best friends..how you give the definition of best friend?
(this is the hardest entry to elaborate) just forget it. i am still searching for 1.

let me just stop crapping here. i throw these crap because i have no idea to whom should i turn to. Sedih la wey! (or pathetic)

ok let us talk about football.
i found my interest in football in few years back, after graduate from MUAR, it was back in 2002. i was 17. sweet 17. naive 17. from that moment, i fell in love with the Goners..yeah..brother's influence..after unbeaten 49, the goners never win a trophies. but my loyalty is there. because i love them not because of how many times the won the trophies..but the spirit, the pace, the passion to fight. fight fight fight until...until..the final whistle.

i've been with goners for 9 years. wow! hahaha

I ♥ Goners

Monday, October 31, 2011

Besi pun boleh dilentur

begitu berharga kehidupan ini bagi mereka yang tahu menghargai.....yezza..lirik lagu hitam putih kehidupan nyanyian shiela majid. somehow it gives me strength. lagi satu lagu kupohon. deep. liriks dia helps me to cool my mind. (ayat cam harr je kan...grammar tahap masuk dust bin)

dont expect people to give than what can they commit. just accept it. if you want to do the "remedy", do it by yourself. YOURSELF i repeat. u cure your broken feelings, u heal your gloomy heart. thats it. because you have full control of your own body and feelings. if you expected someone to do it for u, i afraid that u r just...emm..how do i put into word because i cant find he vocab. i mean, melukakan hati sendiri. come on peeps...let us be more kental, because people nowadays is lack of what we call kasih-sayang. small things which can tighten the bonding is being seen as sampah that should not burden them..

be kental, pamper yourself and be happy and be young!

Jazakallah...

Gute Nacht!

Thursday, October 13, 2011

Kareer

Kareer yang bagaimana yang anda dambakan
-bekerja sendiri, tetap, tapi aku tak ada seni dalam perniagaan. menjahit pun masih senget-senget. payah nak jadi teliti. 

sebenarnya bukan aku sorang yang mengalami kareer yang ting tong sebegini, masih ramai lagi yang senasib dan lagi kurang dari keadaan aku. setiap kali berbincang pun balik-balik benda sama. kalau aku tulis kat blog ni dengan lebih terperinci aci kerat jari memang ramai yang akan view. but, it against my company policy. the biggest company in country. Alhamdulillah...even as a contract officer but it meant a lot. Nationalism  level had increase. It taught to love my country more and to PROTECT it for my next generation. i really mean it. sebab bila aku terasa malas dan sengal untuk bekerja dan dilanda kebosanan tahap base station kena patah petir, aku akan sentiasa teringat pada negara aku. kalau aku malas, memang aku akan bagi direct impact pada imej negara. sekarang ni aku dah belajar sikit-sikit, waktu tengah "tak banyak kerja" aku akan surfing benda yang berkait dengan kareer aku. iya, kerja kosong pun aku surfing sebab...mmmmm........

inshaAllah November nanti ada satu lagi peluang untuk aku dan kawan-kawan seangkatan untuk terus berjuang  menyambung talian hayat kareer kami. mix of feelings yang aku rasa sekarang. sangat-sangat memberi tekanan. kadang-kadang aku too concern, kadang-kadang aku "ah! persetankan" hidup untuk hari ini, bukan untuk semalam bukan untuk masa depan. yes, it gives me pressure. tapi buat apa nak memikirkan sangat benda yang belum tentu. (goshhhh! semua yang aku jumpa dalam condition aku pun mmg otak tengah ting-tong macam aku)

Actually writing all this doesn't help at all! it kills me. whoaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Cuma, aku berpegang pada ayat Maha Pemberi Rezeki, (aku copy dari tweet aagym)

‎"@aagym: "Maka sesungguhnya beserta kesulitan itu ada kemudahan, sesunguhnya beserta kesulitan ada kemudahan" ( QS 94:4-5 )"

Tabahkan hati ini Tuhan.....

p/s: dalam berdoa jangan kedekut, doa untuk keluarga dan kawan-kawan juga. Marilah berharap hanya pada Allah.








Wednesday, October 12, 2011

Rasa Yang Buat Aku Berlapang Dada

Ikhlas.
Itu rahsia Tuhan.
Wajah memancar riak ikhlas
pemilik hati sendiri yang tahu

ikhlas menerima keputusan
redha dengan ketentuan.

Amin.....

Monday, October 10, 2011

Monolog 2

Bodoh. Baghal. Bahlol.Tamak.Haloba
Bagaimana menangani orang-orang sebegini?
Diam dan jangan berdebat.
Istighfar banyak-banyak.
Senyum dengan ikhlas.
:)

Sunday, October 9, 2011

Monolog 1

Solat, jangan malas berusaha, usaha jangan sampai putus asa, redha. Motivasi aku setiap hari. Perancangan Allah lebih baik. Tabahkan hatiku dan hati-hati insan yang aku sayangi ya Allah untuk menerima ketentuanMu dan sentiasa berusaha tanpa jemu mengharap redhaMu...lapangkanlah dada kami, sihatkanlah tubuh badan kami, kurniakan kami rezeqi ya Allah....

Friday, October 7, 2011

Bila Semua Orang Mendambakan RM

Pic Source : Google keyword i want to be a billionaire

RM, Ringgit Malaysia, matawang bagi Malaysia. Bukan Ringgit Kasorrga, kaya Shuhaimi Baba.
Hari ini rata-rata status FB masing-masing menumpukan pada RM. Ada yang enulis:

Yahoooooooo!!!!!!!!!!

Ada yang menulis dengan sinikal:

Duit siapa tu ye?

Yang menerima bergembira dan bergelak ketawa, yang membayar untuk memberi pada yang menerima berasa tidak adil dan sakit hati. Aku faham. Aku faham sebab aku sedang berada di antara dua-dua kumpulan ini (kareer aku masih berstatus ting-tong). Aku bukan mahu menulis panjang berjela dengan menyusun ayat dan idea di sini cuma bagi aku

KEPUASAN DALAM BEKERJA DENGAN UPAH YANG SETIMPAL LEBIH AKU TUMPUKAN. 

Kamu yang dapat habuan tu tolong sikit semat dalam kepala otak kerja dengan cekap. Biar berbaloi dengan usaha-usaha pihak yang berkaitan. Kepada yang berada dalam kumpulan kedua seperti yang aku tulis di atas, aku memang salute sama korang. I cant say more because if i were you, definitely i tends to feel the same way. Semoga Allah lapangkan dadaku menerima semua ketentuanNya, baik yang bahagia, atau yang duka.

p/s: masih belajar jadi Muslim yang baik. 

Thursday, October 6, 2011

Mercy Allah

Ewah macam berada si Sorbone Perancis je tajuk kan.

Allah itu Maha Pemurah.Lagi Maha Mengasihani.

Bukti apa lagi yang perlu jadi kat aku untuk aku taat pada Allah...

Usaha terus untuk jadi Muslim yang baik. Amin....

Menikah


Bila bercinta dengan orng seni, kemungkinan untuk dapat banyak ayat-ayat bunga adalah sangat tinggi. Seperti ibu, seperti diceritakan oleh teman-teman ayah sewaktu belajarnya setiap tempat ada dicoretkan nama ibu. Memang romantiklah! Surat pun ada yang dibingkaikan. Puitis nadanya ;)

Bila bercinta dengan jurutera, ayatnya teknikal, lurus, tiada bahasa yang boleh buat kamu terapung, cuma bahasa tubuhnya kamu kena banyak belajar.

Justeru, bila disuntik mood orang seni, aku cari lagu ini. Lagu pasangan yang sudah menikah dan indahnya dilagukan oleh suami dan isteri. Pasha dan Adelia:


berakhir sudah pencarian cintaku
jiwa ini tak lagi sepi, hati ini tlah ada yang miliki
tiba diriku di penghujung mencari cinta
diri ini tak lagi sepi, kini aku tak sendiri


aku akan menikahimu, aku akan menjagamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
aku akan menyayangimu, ku kan setia kepadamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu


tiba diriku di penghujung mencari cinta
hati ini tak lagi sepi, kini aku tak sendiri


aku akan menyayangimu, ku kan setia kepadamu (kepadamu)
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
wooo aku akan menikahimu, oh aku akan menjagamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu


nananana nananana nananana nananana
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
seumur hidupmu [4x]

p/s: bila loser mood serang sistem aku, aku jadi macam hopeless. 

Wednesday, October 5, 2011

Di Em Zet

Gila meeting keluar habis segala network layer yang almost 80 peratus aku dah berasap tak tau apa. Sangatlah sedih dan terasa budus bila duduk di kalangan orang yang tahu apa yang sedang dan dibincangkan dan aku hanya mampu menganga mengangguk dan tersenyum. Aku faham tapi aku perlu lebih latihan lebih kefahaman. Dengan keadaan status karier yang sangatlah 50-50 aku tak ada hati langsung nak duduk dalam pejabat. aku nak lari. Luah kat orang orang tahu kritik. Luah pada yang senasib mereka pun seperti aku. Luah pada blog anda baca. Pada saat ini stress management adalah sangat perlu untuk memastikan aku masih 26 tahun dan bukan 62 tahun. Peribadi, kareer, kewangan, dah macam rojak bercampur-campur. Kalau rojak ada secara fizikal sedap jugak untuk dimakan. Zaman Uni tak terfikir dan mengusahakan perniagaan sendiri, nak jugak makan gaji, kaedahnya macam sekaranglah keadaannya. Menjahit tak juga cantik-cantik. Untuk pakai sendiri memangla lepas. senget pun hentam sajalah. bukan aku minta orang puji. ha ha! suke hati buat fashion baju "sindri mau ingat". 

Unstable emotion sungguhla aku sekarang ni. 

p/s:why the HELL must the all three numbers stored.. anyway anyhow, i dont give a damn anymore. Goners please bounce back!

Tuesday, October 4, 2011

The Buds Start to Bloom

Umur 21 baru kubuka jendela hati
jendela itu maksudnya pintu
pintu dalam Bahasa Arab al-Bab.

5+18=23 
nak juga cari perkaitan aku dan dia.
5 aku punya
18 dia punya
23 kami punya
It is a date when we first "met" years ago.. 

Semua sebab FRIENDSTER.

Monday, September 26, 2011

Bicara Dengan Adik (BDA) 1

Situasi 1: Dalam kereta

Kakak: Lah rasa yakin ke dapat 5A nanti?
Lah : InshaAllah...(dengan riak wajah yang tenang campur bimbang)

Situasi 2 : Bergolek atas toto sambil menonton Jurassic Park The Lost World

Lah: Kenapa orang putih ni walaupun bercerai diorang baik-baik lagi?
Kakak: Baik macam mana (sambil terkujat dengar soalan yang tiba-tiba)
Lah: Ye lah, diorang boleh baik demi anak
Kakak: Kenapa Lah tanya? Orang kita macam mana?
Lah: Ye lah, bila dengan anak diorang boleh baik-baik lagi. macam cerita Jurassic Park ni la. Orang kita tak macam tu.
Kakak: Mana Lah tengok contoh orang kita:
Lah: tu contohnya xxx tu..
Kakak: (gulp gulp gulp..) tapi tak semua macam tu..ada yang okey
Lah: (terus sambung menonton)

Monday, September 19, 2011

Shelter

Aku perlukan shelter untukku berteduh dari panas dan hujan
Aku perlukan shelter untuk merehatkan diri setelah penat (kepala otak) bekerja
Aku perlukan shelter untuk mengurus rumah tanggaku
Aku perlukan shelter itu...

Sedang cuba mikir yang bagus-bagus saja......

Tuesday, September 13, 2011

Hey, Aku ada blog juga!


Minal Aidil Wal Faiizin

Walau sudah memasuki 15 Syawal 1432H, pada kesempatan ini pemilik Blog 012011 ingin menyusun sepuluh jari bersarung 2 bentuk cincin memohon kemaafan kepada sesiapa yang mengenali. 
Selami makna kemerdekaan. Belajar dari apa yang telah Tanah Melayu alami. 
Merdeka minda, merdeka jiwa
Tolak ke tepi kepentingan diri
Berkasih sayanglah kamu
Hanya itu dapat membuang perasaan benci. 


Thursday, August 25, 2011

Ragu

Tiada keraguan dalam Islam. Itu sudah pasti. Selalu mohon dengan Yang Agung untuk selalu dikekalkan iman dalam hati. Ragu dengan agama Islam jangan sama sekali. Kalau ada bisikan jahat itu tanda syaitan sedang usaha untuk menyesatkan. 

Ragu dengan manusia harus bagaimana. Juga syaitan punya mainan. Tapi kalau di bulan barakah Ramadhan ini harus bagaimana. 
Istighfar..istighfar..istighfar..
Telah ditetapkan semuanya. Berusaha agar dipermudahkan dan berjaya tempuh segala dugaan. Dugaan apalah sangat...dugaan perasaan. Orang lain lebih lagi dugaannya. Makanya lidah dan hati harus selalu ucap syukur pada Tuhan. Jangan terlalu fikir suara halus yang boleh membawa ke jalan hitam. 

Manusia ini mahunya macam-macam.
Terlupa menghargai apa yang dikendong kadang-kadang..

Astaghfirullah...

Rabbighfirli warhamni wajburni warfa'kni warzuqni wahdini wa'afini wa'kfu'anni...

Allah...Allah...Allah...

Selepas beberapa pos di FB baru aku mendalami bacaan duduk antara dua sujud itu...doa yang sangat terkesan di hati bila dah tahu maksud bacaan...selama ini hanyak mengucapkan sahaya...

Selalu doa sebab manusia ini lemah dan senang sangat-sangat tergelincir...Kuatkanlah aku lagi Ya Rabbi...tetapkanlah hati ini untuk sentiasa memohon hidayah dan innayahMu...kerana manusia ini selalu alpa bila dia bahagia....bila dukanya tiba baru mengadu padaMu..tetapkanlah manusia ini untuk terus bersamaMU setiap saat dan detik...




Friday, August 19, 2011

Pleased

Please yourself. Create your own happiness. 
Dalam dunia hari ini kadang-kadang aku rasa macam nak pentingkan diri sendiri sahaja. Sebab aku takut aku berharap pada balasan orang kalau aku buat baik dengan orang. Aku lupa balasan Allah tu lagi besar. Akulah manusia lupa itu. 

Ramadan kali ini berlalu dengan cepat. 
Di wall facebook masing-masing sudah share lagu raya, sudah pening dengan kuih raya, baju raya, tudung raya..tapi aku? serius aku tak rasa apa-apa. aku rasa Ramadan dah nak berakhir..tapi amalan tambahan...hmm akulah manusia lupa itu. 

Perangai aku yang tak best ialah aku selalu jadi perosak. Perosak perasaan. Mood spoiler..kadang-kadang terfikir untuk terus bersendiri..jgn baik sangat dengan siapa-siapa. baik biasa-biasa dan sama rata dengan semua orang..sebab akulah manusia lupa itu...

Jumaat dah tiba lagi. Aku nak balik rumah keluarga. bye. 

p/s: so long cesc, tiba-tiba teringat dennis bergkamp sebab dia pencen bola kat Arsenal. 

Monday, August 15, 2011

Nisfu

Nisfu-Half-Tengah
Sudah 15 Ramadhan. Cepat sungguh waktu berlalu. Ya Allah..kesibukan kerja kadang-kadang mengganggu aku..aku tahu kerja itu ibadah..tapi kadang-kadang rasa ralat teramat dengan keletihan tubuh untuk mengerjakan Tarawikh..ya Allah...biarlah aku rasa Ramadhan ini lambat berlalu.....

p/s: bekerjasama dengan sang pemalas yang tidak kreatif akan membutuhkan kesabaran yang tinggi.

Friday, August 12, 2011

Masak dan Makan

Bagi seorang tukang masak, kepuasan yang dicapai ialah apabila masakan yang dimasaknya dimakan sehingga licin.dan lagi happy kalau org yang makan cakap "nak lagi!"

Tapi sedih seorang tukang masak bila dia tak dapat menyedapkan perut orang yang makan. dan dah beriya nak masak tapi xada orang nak makan. jadi tukang masak akan masak dan makan sendiri-sendiri.

Sekian.

p/s: masakan dia sedap la....masakan aku? no comment. mmg terasa kot. tak da rege

Thursday, August 4, 2011

Morale of The Story

Morale of the story are:

Never expose every single things that u do/did in internet. e.g. blogging. I think, it is BETTER we buy a thick book and make it as our journal which the only person who can access : read and write in it is ourself. That is what i practice few years ago ( i miss it now) few numbers of journal book i kept for myself. (naaa...i already told u...;p ) if you are too mad with anything/anybody just jot it down instead of writing it on your wall. i am sick reading the negative thoughts/expressions. I am about to delete friends who bring negative impact to me T__T. Sangat tak membantu aku.

I do have twitter account and i followed 35 persona, include: politician, actor/actress/singer, ustaz, quote, and everyday they keep on twitting advise, motivation and positive things. When i click on Twitter icon, at least, i read the good things and it can make me smiles and u know..always remember Allah...

Never too exposed OK! keep some for yourself .
have u listened to Rapuh by Opick? It is very nice song or should i use advice..we live for Allah. no matter how hard u feel to face this life always "talk" to Allah..when u feel that u are alone never forget that Allah with you..every second and every minute...
May we get Allah's love and bless...Amin....

p/s: aku tau english aku so so je. tapi aku cuba tulis jgk. vocab sangatlah kureng kan.....jangan pernah bosan untuk belajar (^_^)

p/s: Juan Mata, join Goners ler!

Monday, August 1, 2011

Mulia

Salam Ramadhan untuk semua. Semoga ini jadi peluang baik untuk perbaiki diri dan dapat tingkatkan ketaqwaan menghadapi dunia fana yang semakin penuh dgn fitnah ini. Semoga aku dan kamu dapat manfaat dari bulan mulia ini dalam membentuk diri menjadi Muslim pada nama, pada hati dan pada perbuatan. Amin....

Maafkan segala kelancanganku dalam menulis di ruangan ini...mari berharap hanya pada Allah :)

Ahlan ya Ramadhan.....

Wednesday, July 27, 2011

Mata Panda

Mata manda hampir nak pejam
otak seakan freezing
jarinya mau menaip
tak boleh jadi...
Selamat malam....

p/s: Subhanallah..biar jalinan ini terjadi keranaMU Allah...

Sunday, July 24, 2011

Titik Mutiara Jernih

pau sedapnya..tgh lapar ni..maksudnya mmg lapar tahap gaban
padan muka aku

Ramadhan is just around the corner. I really cant wait for Ramadhan this year. the chances to double the pahala. i guess mine maybe almost nil. hari hari buat pahala hari hari berdosa. dosa mulut, dosa hati dan macam-macam lagi. kalaulah boleh hari2 balik rumah berbuka with beloved family seronoknya..all this while sometime aku lebihkan orang-orang lain compared to family sendiri. so berbuka will tighten the silaturrahim aku dan adik beradik dgn mak pak :)

Terawikh...harapnya this year bukan Ramadhan terawal je rajin. Rumah sewa selangkah je dah boleh reach surau. even Ust bagi ceramah pun boleh dgr sampai rumah. Kaki je malas nak melangkah solat jemaah. haila...harapnya dapat suami nti yang rajin berjemaah hendaknya. yang betul bacaan Al Fatihah nya. Yang ingatkan aku ke jalan menuju Allah hendaknya. bak kata sorang teman suami tu hanya reason..sebab kita kat muka bumi is just for ALLAH. so Allah bagi jodoh supaya kita ada chance untuk buat ibadah, untuk kumpulkan saham akhirat byk-byk dengan taat pada suami yang beriman. very easy to be in Jannah..jalankan rukun Islam yg lima tu and taat pada suami. Easier said than done? balik pada tujuan kita kat muka bumi..hanya untuk ALLAH...hati pasti tak sakit. jaga lidah juga supaya dia lafazkan hanya yang baik baik...suami poligami? kalau boleh tahan tahanlah...tujuan asal kat muka bumi..hanya untuk ALLAH..insyaALLAH..didik hati mulai sekarang. detik ini untuk jadi muslim dalam erti kata sebenar..muslim pada niat, pada lisan, dan pada perbuatan...ustazah pesan..kalau buat pahala jangan seiring dengan buat dosa..Astaghfirullah...bentuklah aku jadi hamba yang baik Ya ALLAH...byk janji dengan ALLAH ni tapi tepati ke tak? nti ALLAH tanya ye...kalau agak-agak x tepati tu sama-sama kita mohon ampun dari ALLAH...selagi kita tak mensyirikkan ALLAH, inshaALLAH pengampunan Dia maha besar...i Miss u ALLAH...tariklah aku kembali supaya dekat denganMU..tadi lepas maghrib tiba-tiba teringat pada zikir yg di baca sebelum tidur masa maktab dulu..ya Allah...liat jgk lidah ni..otak kuat memerah nak igt apa yg di hafaz..Alhamdulillah masih ok..cuma kena polish...ada a few yang samar-samar tak igt... :( ALLAH...i love u so MUCH. more than anything. my priority..aku lalai betul sebelum ni...ampunkan dan maafkanlah aku Ya ALLAH..eratkan silaturrahimku dengan teman-teman yang sentiasa mengingatiMU..jalainkan kemesraan aku dan adik beradik sebab nak cari redhaMU (rindu adik-adik aku ni :(  ) permudahkan urusanku untuk bahagiakan kedua orang tuaku untuk mendapat rahmatMU..peringatkan aku setiap saat dengan kewujudanMU ALLAH...Astaghfirullah......Astaghfirullah....Astaghfirullah......temukan aku dengan dia yang boleh tingaktkan lagi imanku ini padaMU Allah...hanya Engkau Maha Mengetahui apa terbaik buat aku...

Salam Ramadhan to readers aka friends....

Monday, July 18, 2011

Getah Sayur

Pagi-pagi aku berperang dengan diri sendiri kerana mencari sesuatu yang boleh mengikat kemas rambutku sebelum dilitup dengan al jilbab. pagi-pagi aku mesti ke dapur mencari getah sayur yang bewarna oren untuk membantu merapikan ikatan. dan petang-petang aku pasti berperang untuk meleraikan ikatan getah sayur dan kadang-kadang aku rentap sehingga putus. putus getah dan putus rambut. hahaha.

kepada para wanita yang selalu mengikat rambut, pastikan rambut anda dalam keadaan kering. kalau tidak rambut akan ditumbuhi dengan buah. sangatla menyakitkan hati tgk rambut berbuah. penjagaan rambut penting bagi memastikan kelancaran aliran darah di kepala. oleh itu, selalu lah menyikat rambut, baik lelaki mahupun perempuan. teman di asrama dulu ada bercerita untuk memiliki rambut yang sihat dan cantik perlu disikat sehingga 99 kali. naaa...u dont have to count until 99 times. what u do is, ambil tasbih, pegang dgn sebelah kanan dan sebelah lagi pegang sikat. then sambil bertasbih sambil menyikat rambut. rambut cantik, pahala pun dapat. easy right? :)
They cost me RM2
Akhirnya aku terjumpa penyelesai masalah aku di KL Sentral semalam. RM2. u can find cheaper place to get the twos...


p/s: i really enjoy working from home!

Friday, July 15, 2011

Tidur

Lenaku sering terganggu 
Terkejut-terkejut
tapi dipaksakan minda suruh tidur
Lenaku tidak senyenyak lena bayi tidur
Yang punya wajah aman
tanda masih bersih dan suci
Sekarang kembali kepada fitrah
kembali mendekat dengan ayat cinta Agung
Bukan sekadar melagukan
cuba mengingat
dan cuba juga untuk faham

p/s: yang hilang pasti berganti meski lebih murah dari yang hilang..my cyber color eye liner was gone few weeks before :( . i replace with:



zoom sikit.............

SIMPLY SITI!!!!!!!!!!

Monday, July 11, 2011

Hanya Allah sebaik-baik tempat untuk menyerah :)



Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (39:53)

Friday, July 8, 2011

Request

Permintaan. Pernah main request-request zaman dolu-dolu? Kad request la, cokelat request la, bunga request la. Yeah, sume tu aku pernah dpt. tak tahan bunga ros kaler oren uols. bukan SA bagi pun. aku kenal je mamat yang bagi. hahaha. so funny. tapi aku pass the flower to my senior sebelah bilik. bukan tak hargai tapi aku tak makan bunga. ;p

Request from sahabat on Nasi Kerabu Mak punya Resipi.
So Sila, baca ni properly k. nanti kau cuba buat utk your bie ye. as simple as abc, as easy as alif ba ta :)

Part A: Ulam-ulam.
Daun kesum - hiris-hiris.
Timun - hiris-hiris
Bunga kantan - hiris-hiris juga
Taugeh - tak perlu hiris. kunyah dan telan je.
optional : kacang botol, kacang panjang dan lain-lain ulam yang uols suka.

Ulam-ulam. nak gaul semua or nak asing-asing pun xda masalah
Part B: Kerabu.
Bahan-bahan:

B i )
kelapa parut (beli kelapa muda yang org buat kuih tu)
Goreng kelapa parut sehingga warna keemasan.

B ii)
ikan kembung + asam keping
direbus. air jgn byk. agak-agak utk bagi isi ikan masak. air rebusan akan diguna balik nanti
bawang merah (utk sekali blend. agak-agak je. dalam 5 7 ulas)
serai (2-3 batang)
lada hitam (sesedap rasa)
cuka/air limau kasturi/nipis
garam secukup rasa.
(blend isi ikan dengan bawang merah, bawang putih, serai yang dipotong2, dengan lada hitam dan sedikit cuka ataupun boleh ganti dengan limau kasturi/nipis. if limau kasturi aku perah 2 biji. garam secukup rasa) blend sampai agak2 semua bahan dah sebati. jgn lumat sangat. hanya isi ikan. bukan dengan tulang-tulang nye sekali ye), ingat air rebusan ikan tadi? masa nak blend tu letak air rebusan ikan ni k.agak-agak utk blender tu gerak. kang xberjalan blender korang tu.(NI DAH MACAM RESIPI AGAK-AGAK JE GAYE..;p masak sesedap rasa je)

First trial aku buat dulu

B iii) Nisan Gula melaka
pic Source : Google image key word gula melaka
ok sekarang final stage utk kerabu. 

panaskan kuali...then masukkan bahan B ii) gaul-gaul dgn sudip (kalau korang kebal pakai tangan la.haha) agak-agak dah gelegak sikit masukkan bahan B iii) iaitu nisan gula melaka. Sila, kau tanye Kimi, org ganu tau. dari satu bulatan tu kau masukkan half of it dalam bahan dalam kuali tu. sampai la dia cair..agak-agak dah nak kering sikit bahan dalam kuali tu masukkan bahan B i) iaitu nyor goreng. gaulkan semua bahan sampai mereka betul-betul mesra. then dah nak kering sikit boleh la kecikkan api sampai dah rasa ok mengikut firasat korang bolehla tutup api dan pindahkan kerabu dalam pinggan. 

So dah siap basic kerabu uols. nak sedap gorengla ayam berempah ke, buat daging bakar ke, or ikan sutung celup tepung. hihi. 

Final Result

Nasinya macam nasi biasa. yang warna biru tu guna bunga talang. blend bunga tu. airnya di ambil utk masak nasi. tu yang jadi biru. nak tgk pic bunga tu ada kat fb aku. yang kuning tu mcm biasala..kunyit. masak cam biasa. add on dgn serai sebatang dua dalam beras. baru ada bau nasi tu. sedap. 

dan sesekali jangan lupa ibu segala nasi kerabu iaitu :

BUDU

add on : keropok/telur masin/solok lada/telor puyuh. 

air lada senang je : lada hijau+merah garam gula cuka/air limau. blend. jgn lumat. agak2 utk lada hancur je. see agak agak lagiiik

Additional sambal tumis next time ok...or u may google. senang je. Selamat berkerabu semua!

p/s: Dia belajar buat nasi kerabu thru BBM saja. KREDIT TO MY BELOVED MAK. MAK MASAK MEMANG SEDAP. 

Biskut dan Produktiviti

aku tulis sebab aku mati kutu tak da nak buat apa
aku nampak biskut. sedap biskut ni.
aku nak buat air nescafe pulak.
aku nak kerja weh. serius shiiiit aku mati kutu menggagau cari kerja.


p/s: aku nak contact HR la

Monday, July 4, 2011

Suka Duka Dalam Hidup

Hidup jangan nak penting diri sangat
Belajar untuk jadi lebih redha
Qada' dan Qadar
itu ketentuan. tapi jangan jadikan alasan untuk berserah. berserah dan terus menyerah kalah
tanpa memulakan langkah berjuang. itu salah

Hidup jangan nak memikirkan kesedihan diri sangat
sedih sedih sedih. mmg sedihlah kalau fokus pada sedih
cuba kuat sikit, berani tak banyak sikit pun OK
jangan layan fikiran yang tengah sedih. parah.

percaya pada tali perhubungan. percaya buat tali diikat lebih kukuh. percaya takkan bisa merungkaikan tali yang erat, melainkan kuasa Dia. tapi bagaimana nak bina kepercayaan. percayakah aku pada sahabat dan percayakah sahabat pada aku?

kita layan sedih kita sampai memncil diri
bila sedar, baru bergaul dgn orang. minda lebih luas. baru tau ada org lebih sedih dari kita. tapi bila kembali pada fitrah kejadian, inshaAllah semua akan selamat...


teruskan berdoa. jangan pernah putus doamu...

Friday, July 1, 2011

Berdepan.

Hiris2 sampai terguris
tipu-tipu yang Maha sakit
aku pulang ke pangkal jalan
setelah ditimpa kesusahan. malu dan sangat malu
igt Tuhan bila jatuh tergolek
lupa Tuhan bila melonjak ke langit.
penipuan dipanggil apa bila terbongkar
rahsia dipanggil apa bila diselongkar
hati ini tengah pedih
hati ini perlu dibersih
hati pilu hati rawan
hati sepi tiada kawan
air mata kering
hati jgnlah kering
igt Ramadan bakal menjelang
pinjam aura kedatangan Ramadan
tebus balik apa yang perlu
lupakan pada yang tak tahu menghargai
biarkan dgn yang lain asal itu lebih membahagiakannya
tak guna perjuang pada yang tak tahu menghargai
pada yang lupa pada janji
Allah...hati terlalu pedih ya Allah
biar perpisahan keranaMu
redhakan hatiku
sembuhkan lukaku
aku merintih padaMu
menggeletar hampir terjatuh...
kurniakan aku semangat Ya Rabbi....

Triangle.

Triangle dalam shorthand maksud dia PERUBAHAN. Selalu aku tulis simbol segitiga bila aku tulis nota-nota subjek Sejarah zaman tingkatan 4 dan 5 dulu.

Kini aku sedang menghadapi transisi baru dalam kehidupan. Triangle hit on me.

Give me strength Allah.

Yang Maha Penyayang. Yang Maha Pengampun. Dalam ceramah-ceramah agama pernah teringat, betapa besar dosamu selagi tak menyekutukan Allah, besar lagi pengampunan Allah....Aku sayang Allah. Aku mahu berubah.

Change for the better.


cc to you my dearly blogger friend, Faza and Erin. May our friendship remains... Faza darling, ada orang nak kenal.ekekekekeke ;p

Thursday, June 30, 2011

susu vs diet

susu vs diet tak sama dengan curang vs percaya
macam mana nak diet?
byk minum susu kurang ambil nasi
macam mana nak percaya?
taktau.


morale of the story: jgn fikir benda yang bukan dalam kawalan kita nanti mereng.


kepadaNya aku berserah
(tapi selalu berbuat dosa)

:(

selamat malam.

p/s: aku semangat nak g kerja esok. maklumlah lepas join team building. hikhik. positive employee is my aim :)

Sunday, June 26, 2011

susu

nak diet sebab nak kurus atau sebab nak sihat? pilih untuk nak sihat ok. diet bukan maksud tak payah makan, tapi kawal pengambilan jenis makanan. malam-malam minum susu. pagi-pagi minum susu. siang-siang tibai nasi ok? hehe..hidup tanpa nasi sehari seperti tak lengkap. lidah ni dah dididik dengan makan nasi sejak dari kecil lagi. manakan bisa kalau ganti nasi dengan roti. aku orang timur.

semoga masa akan kurasa cepat berlalu kerana aku mahu bersama sahabatku. sahabat yang aku cinta. tapi cintakah kamu kepadaku?

November.

Saturday, June 25, 2011

the past is past

hey! kenapa tajuk mesti nak dalam english? koyas..

when the past thing haunt you...you will hardly to sleep...

maybe urm not the first...jerk.jerk.jerk. this kinda feelings i mean..

i wrote here to be honest to myself. damn..hate it..

this is rumble.

pls dont care 'bout me. say it when u mean it.

player. i mean futbal player. cisssss! arsenal xmng trofi 6 season.

p/s: deepest love to myself. because i wont let me down. im watching the handsome Dhamendra. hehehe..yep, Hindi movie all time fav. fewit! if u cant share with the closest person, just share it with everybody.

Thursday, June 23, 2011

Bila kena selsema satu hari jadi banyak posting. Jerk.

No longer feel tortured as before. Alhamdulillah... i believe in myself i ll face everything independently (not lonely) InshaAllah... oh Jai, u r damn hot man! (Jai kata, memeee la..) ekekeke. get well soon abg long dil. we want to watch you again. and you malek...you are very polite.. apa ye yang aku dapat? hubungan adik beradik tak akan terputus sampai bila-bila. tu je. feeling smalam pun 50-50 je. layan mata mengantuk plus layan korang bergaduh. malas aku nak layan. dengan bau hapaknya lagi...eeeeiwwwww.. sebenarnya entri tu bukan yg ke seratus. dkt dashboard blog jd entri ke100 sebab ada 2 3 drafts yg belum di post. semalam tidurku tenang. walaupun sebelum tidur ada macam-macam bunyi yang buat bulu roma tegak..seram-seram sejuk jugak semalam..ye la..mana tak seramnya dah aku memang nak demam. tu jadi seram campur sejuk. hihihi. kenapa sekarang aku tulis takda perenggan ni? entah.

p/s: i ll stay the way i am but i ll change for the better. gila kau update blog guna laptop sendiri wireless ofis time ofis. cissss. gaji buta kayu betol. yang pasti aku takda pending job sekarang. mcm ni selalu pun ok. coz i m giving up nak layan kerenah kontrak ni. kerja selagi diperlukan. TITIK.

p/p/s: i miss home dengan pipi adik comel aku.

p/p/p/s: pantang menyerah sebelum berjuang. What?!

Seratus.

Ini entri ke seratus. sekejapan dah seratus. apa entah yang aku taip di sini. entah. aku menulis ikut sedap. tapi ada perkara ada limit. hidung masih lagi merembeskan air ingus putih. selesema.esok harus bawa tisu ke pejabat. nanti ingus meleleh atas kertas kerja. habislah projek.ada sesiapa nak buat susu anlene untuk aku sekarang. susu panas. badan aku sengal-sengal ni. malas hendak ke dapur. malas nak cari bekas tertutup simpan serbuk susu anlene. aku beli RM22, aku dapat gelas percuma. (heh, tipikal..beli sebab ada percuma) BUKANla! aku nak amal cara hidup sihat. aku nak sihat bukan aku nak kurus (aku tau aku payah dah nak kurus). aku mengantukla......

p/s: tagged (aku tak pernah kena tagged sepanjang berblog sejak tahun 2005 - friendster blog. jgn tagged aku. aku sentap nanti)

aku mengantuk..tapi aku nak minum susu.....

Wednesday, June 22, 2011

Sroot sroot..sudah...selesema datang. antibodi lembek, jangkit.
grurr grurr..sudah..perut meragam..proses nyahtinja asyik nak berlaku
mata melihat pasangan tersenyum
jari menggatal scroll tetikus
akal mendidik hati untuk bertenang
jiwa berikrar untuk aman..
kerana diri faham
apa yang ada tidak serupa seperti yang lain
syukur syukur syukur..
jgn pernah berhenti bersyukur kepada
Peminjam nyawa
Pemberi nafas sebelum di ambil semula
Pengkurnia yang tidak pernah berkira
terus dekat sama Dia.
sabar sabar sabar
terus terus bersabar
mencapai yang halal pasti ada ujian
kerana syaitan akan berusaha untuk terus menang
ikut hati mati
ikut rasa binasa
ikut ego musnah semua
sabar sebahagian iman
gelojoh semua runtuh...
tenang dulu sebelum bicara
senyaplah untuk elak sengketa
senyap atau hanya diam?

p/s: erin, hadioh mu tok igt nak bui lagiiiiiiiiiii...sapa putrajaya baru aku teringat mek..
p/p/s: Fabregas, pls leave the Goners..pls be with the team which can make u happy and perform very well. i just want u to be happy..Tie Tie..y don't u come back to Emirates? we miss u..very much ;(

Tuesday, June 21, 2011

Apa ini

Lembik, cair, lemau,
Apa tu?
penuh rasa..tapi luka
hmm?
nyilu, pedih..terasing
apa ek?
itulah perasaan orang terbuang...
sudahlah jangan asyik terhegeh...sudah2lah...
telah terlalu banyak mengalah...
sampai tercabar maruah...

p/s: bagaimana nak menghargai barang lama supaya makin lama makin dihargai dan bukan dipandang sepi dibuat sesedap rasa tidak seperti mula2 baru memiliki. benarlah..cinta pada Tuhan adalah cinta hakiki dan abadi kerana cinta yang itu menenangkan hati..tapi bagaimana jika makin jauh dengan cinta Tuhan?

p/p/s: nasi lemak nasi dingin, orang tak hendak hamba tak ingin..

Sunday, June 19, 2011

I feel like....

screaming............................


laughing........................................


smallville is now showing @ TV3. Hmm dah lama gila tak follow TV series...House MD pun tak tau ape cerita House ngn Dr. Cuddy....sitcom pun dah lama tak tgk..tv pun mcm dah tak tayang sgt...cerita-cerita local every 7-8pm monday-thursday aku follow ala-ala pun..tgk kat fb sorang2 update status pasal previos NE series aku macam..hemm ekk? most of them watched it coz of the actor..kuhkuhkuh..forget about it.

I need book(s)! Kena banyak membaca baru minda terbuka. aku nak buku-buku yang up sikit dari love fiction..yang lebih kepada humanity...any suggestion? do tell me okeh.

Hati aku tertarik dan terpaut dan punyai rasa kuat untuk membaca buku ini...
Daripada aku berfikir yang bukan-bukan yang buang masa baik aku curahkan masa aku dengan membaca. membaca boleh bawa aku ke serata dunia. at least cara author describe sesuatu budaya, tempat, dan amalan boleh buat aku imagine, aku berada di suasana itu. ye la, nak mengembara kena ada modalnya. best lagi kalau ada partner. rasa secure sikit ;p

Lately, aku macam harsh dengan certain people...haila.......i'm trying hard to be ikhlas...help me Allah.....

p/s:aku x suka cara aku menulis sekarang. banyak sangat rojak bahasa. Bahasa inggerisku sangat teruk. Lebih baik lain-lain posting selepas ini aku guna Bahasa Malaysia penuh.

Tuesday, June 14, 2011

there's no such thing as bffaa?


7 cute buddies

Pic Source : Google
jangan pernah terkejut kalau dulu rapat sekarang renggang
aku excited bangun dan mahu mengulur salam
tapi seolahnya dia tidak sedar beradanya aku di situ
senyumnya bagai terpaksa..
tapi aku kenal kau lama...
mungkin kau penat..
mungkin aku sahaja merasa
tapi terkejut ku bila teman sebelah bertanya
"kenapa dia buat macam donn kat u?"suara bisikannya tenggelam timbul dek bohemian
sekali air bah, sekali pantai berubah..apatah lagi manusia...

mungkin kini kita hanya kenalan yang pernah berkawan...

All the Best to you ex-friend

p/s: never have ex-boyfriend. InshaAllah ;)




Lima Bulan Lima Hari


5 bulan 5 hari
aku sabar menanti
semoga semua diberkati

menghitung hari dan detik
jikalau telah tertulis olehNya jadi
maka jadilah ia..

doa jangan putus
usaha terus terusan
jemu jangan sekali...

p/s: mesyuarat 10 minit lagi...hmmppfttt

Friday, June 10, 2011

Menongkat dagu dan merenung

Bila orang sudah bosan
diam-diam kamu di sudut itu

Bila orang sudah bosan
Diam kamu jangan teruskan bicara

Bicaramu bisa menyakitkan
apa yang kau fikir bakal disalah tafsir

Bila orang sudah bosan
Kamu harus bangkit berdiri sendiri
Jangan lagi terbuai dengan kemudahan yang tersedia ada
Ingat kembali waktu sukarmu
Menjauhkan kamu dari sikap sombong manja dan mengada

Bila aku sudah bosan dengan penat,
Aku mau tidur.
Jangan ganggu puteri beradu..

Bukan puteri tapi Ratuuuuuuu.......................

zzzz....

P/s: aku = ampeh? jgn mikir neng...kamu hebat dengan dirimu sendiri..usah goyah..tidur aja dulu kasi tenang fikiran..

Wednesday, June 8, 2011

Bunga Hati bukan Bunga Lawang

Aku dengan kau
Aku bawa kau
Orang kata “amboi…cute la dia
Aku pandang kau
Aku jamu mata menilik kau
Oklah..kau comel
Tapi nampak keletihan di mata mu
Eye bags makin besar
Wajah nampak lesu
Sehari-hari 40km
Kena rehat..makan yg berkhasiat, tidur yg kaw-kaw nyenyak
Kenapa?
Aku sayang kau

Dengan dia aku bahagia
Dengan dia aku ceria
Dengan dia aku suka
Walau kadang mendung datang juga
Advantage kenal lama
Dah tau cara nak tawan semula
Aku cinta dia…

Jadi siapa kau, siapa dia

ORANG YANG SAMA ;p

p/s: aku cinta sama kamu sayang. tapi pls..tinggalkan Manchester United. hahahaha.

Tuesday, June 7, 2011

Bebas

Bebas. Bebas menulis, bebas berkarya, bebas berfikir, bebas berfesyen, bebas berbahasa, B.E.B.A.S. tapi aku nak bebas yang ada paksi. Paksi Islam.

p/s: aku malas nak cerita pasal kisah souvenir. nanti jadi karya busuk hati lagi

Friday, June 3, 2011

Musafir

Gila kentang penangan CJ H.L.O.V.A.T.E.
Hati terus meronta nak merantau
Merantau cari erti.
Erti Apa?
Erti macam K² nak cari, bukan macam K² nak jumpa.
Orang seni selalu spesial bagi aku. Tapi bukan aku. Aku bukan orang seni. Aku nak belajar seni.
Seni kehidupan.
Hidup yang dipenuhi dengan warna, corak, dan bermacam kisah.
Hidup yang terisi..
Terima kasih Fend, K²..
Terima kasih HLOVATE!!!!!



Wednesday, June 1, 2011

Tak Jadi Tulis Entri Busuk Hati

Helaian kalender diselak lagi. Petanda bulan Masehi berganti lagi. Dari Mei ke Jun. Signage ada 5 bulan lagi sebelum aku jadi tanggungjawab seseorang. (Ni bukan blog bride to be yang mengimpikan majlis yang vogue sampai kadang-kadang tak masuk akal) (kalau aku dok oversea confirm cost kawen tak cecah seribu….kalau…)

Semalam aku bercakap dengan Awek PROTON. Pung Pang Pung Pang. OMG. Technical knowledge yang superb. Cerita pasal monitoring centre. How to monitor car movement from 1 point to another. (Aku interested sesangat). Aku pun cerita pasal aku. My task mostly to facillitate (boring huh?)

Motivasi aku lepas baca Contengan Jalanan Part 1; No matter what is your (halal) job, you must be proud of it. P.R.O.U.D.

(Jangan asek nak downgred kebolehan sendiri)

Kerja aitu adalah IBADAT selagi niat bekerja kerana Allah.

Pasungkan hatimu begitu wahai aku…

(aku mmg tgh mengalami krisis kerjaya)

So, Jun, Kak Jun? Abg Jun atau Jun aje? Apa ada dengan JUN? Public holiday takde.

Hahaha.

Barakallahulakuma :)

p/s: Aku nak kawin. 

Saturday, May 28, 2011

When Everybody Talks About Wedding

Cuti sekolah bermula
bermula juga pesta perkahwinan
weekend aku penuh dengan makan nasi kenduri
sambil jumpa teman lama
guru dan cekgu

few days back was tough. very tough.
tp bila ddk diam, senyap2 sendiri, penilaian diri pun akan berlaku
tgh marah semua benda tak jadi
bila kewarasan kembali..then baru boleh buat keputusan...

i want to change..for the better.


p/s: :) senyumlah walau dalam keadaan yg sgt sukar sekalipun....

Friday, May 27, 2011

Ah Mei....

Ah Mei...kenapa ganti senyum manis dgn air mata masin ya.......

Dia sangat jahat.

Life goes on....teruskan hidup...perit jerih payah ini adalagi yang lebih teruk dari yang kita rasakan..Sentiasa muhasabah diri, terima kekhilafan, perbaiki diri....perjuangkan apa yang benar...cekalkan hati menerima segala keputusan...

p/s: tiada pesanan....makin kabur....

Thursday, May 26, 2011

Not in the loop...again...

hey...blog..aku benar-benar sedih kini...
apa ini satu kisah pengkhianatan atau ini satu ujian.
Aku malu benar pada Tuhan..
Aku berdosa..
Aku hanyut dengan dunia...
Aku semakin jauh...
Walau selaut airmata pun tidak akan mampu membasuh dosa itu
Tapi aku yakin..pengampunan Tuhan lebih besar...
Bahu...
mau cari bahu siapa untuk dibasahkan ni..
bahu kamu blog..syukur aku wujudkan kamu...
kepercayaan makin tipis dan nipis...
siri demi siri digali..
Kebenaran itu sememangnya pahit...perit dan sukar digambarkan..
begini rasanya hati pecah...bantu aku Tuhan...bantu aku....


Amin..........................

Tuesday, May 24, 2011

Satu

Masa gosok gigi aku terbayang wajah aku dengan tanduk setan gilir-gilir dgn kepak angel. Persoalannya imej mana yang lebih byk?

I miss.............................................something?
Him? He dont bother
Family? They are bz
Friends? They have own biz
Career? Argh dont care!
Arsenal? Urghhhhhhh! frustrated Goner huh?
Myself? Maybe...

Aku yang kurang kasih sayang atau aku yang tamak?

Life goes on...

p/s: middle age conflict. :((  (ngade kan. tulis pastu strikethru padahal org boleh je baca. hahaha)

Thursday, May 19, 2011

Redho..

Usaha mencari keredhoanNya.
Tapi aku asyik lagi dengan dosa
Belajar redho dengan kerjaya
Belajar redho dgn hubungan manusia
Belajar redho dengan kehidupan
redho ini bukan ertinya hanya berserah tanpa usaha
redho ini ertinya untuk menenangkan hati
untuk berhenti mengomel
untuk berhenti berharap yang bukan-bukan
redho ini untuk mendidik hati
ikhlas dalam setiap pekerjaan
menerima seadanya
bersyukur dengan apa yang ada
tidak meminta yang lebih-lebih..
redho utk tidak dengki
redho utk tidak hasad
redho untuk aku sedar dan membuka mata
bahawa walau aku byk berdosa
Tuhan masih menolong aku...
redho....akan sentiasa kucari..

p/s: jatuh hati dengan Tulips..

Wednesday, May 11, 2011

Mata Hitam Mata Lebam

Eyeliner. Inilah benda yang paling aku suka. Dan setelah mencuba-cuba, akhirnya aku jumpa dengan brand yang  paling aku suka (setakat ini).


Aku     : Aku cari pencil eyeliner la. susah nak pakai liquid kat bhgn bawah mata ni. tak  melekat kaler nye.
Sasa SA : U cuba yang ini la. Mekapartist choice.
AKu : Ooo cyber color ye. (already noted the price lah. tp powder dia x brape best dgn aku )











Kesannya :


Boss (not Mr. Moron) : Kenapa i tgk u macam lain?
Me : Yes sir, I look more beautiful kan. (mmg aku pakai tebal ala gothic). 


p/s: takyah ah upload gmabar mata aku. panahannya memukauuuuu.

Monday, May 9, 2011

Masa Lapang Terisi

Panas. Bahang. Hangin satu badan.


Tgh-tgh panas ni apala yang boleh buat? Serba tak kena. Panas kerana kesan global warming. itula, orang pesan jaga alam, jaga alam tak mau dengar. Dah jadi macam ni barula mengeluh panas panas panas....how la bumi ini in future? for future generations. for our children, for our grand children, grand grand grand children....please people, save the earth. put your best effort towards it. 

Laptop aku pon panas...

Mengisi masa terluang dengan memikir corak kehdupan mendatang adalah sangat memenatkan, tapi aku tak dapat nak elak dalam bebrapa waktu ni. sangat menganggu aku. tapi Alhamdulillah, im getting better.i can work under pressure. yo lah tu kan..

aku ni kalau boleh nak otak aku ni bekerja 24/7. dalam tidur pun teringat-ingat. everyday i try my best to give 100 percent commitment in my career. but i keep downgrade myself. hmmm kene attend sesi motivasi la. why dont i give a try to meet the counselor? HAHAHAHA...tapi..susah jgk..i have to make sure the person can really keep it P and C :)

Tuhan...help me...

i need to be more relax. concentrate on today not tomorrow. get this blog updated so that i have a place to throw all the digged dug gold and stinky rubbish. 

lets enjoy the google doodle..

source: google background pic sempena :

76th Birthday of 'Mr. Men' Author Roger Hargreaves

More cute pics: google Roger Hargreaves ok! COmel2



p/s: BE HAPPY IS A MUST!

Thursday, May 5, 2011

MARAH ITU MUDAH, SABAR ITU INDAH

tajuk tu seperti yang Wardina Safiyya tweet...kebetulan masa baca tweet wardina dalam diri aku tengah menyala-nyala api kemarahan kepada mereka-mereka yang berkenaan. sebab aku marah :
Melepaskan batuk di tangga, dan masing-masing tak mahu bersemuka. Kenapa perlu semua dilambak pada aku yang tak ada kena mengena. hari ini very tense.

kenapa ya aku buka balik blog ni? kenapa ya aku kembali berblogging..aku selalu pesan kat diri aku ni, blog bukan tempat nak hambur benda negatif. tapi itula yang kadang-kadang aku terlepas buat. aku tak mau sapa-sapa yang baca blog ini dapat aura negatif. yeah..it is kinda diary..electronic journal. kalau yang perasan, my blog is directionless..semua perkara boleh sumbat dalam ni, hal masak-masak ke, jahit-jahit ke, melancong ke..sume taram dalam ni...

masa dulu, kat blog lama, aku banyak cerita tentang skul (which i never meet the boredom of telling people 'bout it) aku suka sangat recall memories masa skul sebab aku boleh rasa muda. hahaha..bila tense ingat skul aku rasa legaaaa...tapi kalau asyik cerita benda lama orang cakap aku taknak berubah takuk..asyik di takuk tu je..jadi penulisan kalau nak bagi luas kena selalu update dengan dunia semasa. everything. bukan hanya politik, bukan sekadar sukan, apatah lagi kalau dok asek baca gossip artis kan. membina ke? kadang-kadang sian kat artis, bila orang lagi nak tau pasal peribadi daripada nak nilai bakat mereka. wartawan pun, byklah highlight talent mereka ye...lebihkan berita-berita positif...

now aku feel sedikit relief..dalam keadaan yang kusut dan serabut, baca komen dan post from friends, buat aku realize betapa bertuahnya aku kerana Tuhan temukan aku dengan mereka. yes kawan kat facebook ada dalam 600 lebih tapi yang betul2 boleh panggil kawan tak sampai 10 orang. yang ramai-ramai tu hanya kenalan...ingat senang nak jumpa kawan after school period. it was hard and it still is.

kepada para sahabat..million thanks...hugs and kissess for you... ♥

Will Red Devil and Goner be BFFAA? Let them decide 



p/s: MU vs BARCA which 1 i chose : Answer= ARSENAL FOREVER

Sebelum Hari Cuti.

Dealing with Mr. MORON jalan bongkok. 

SO IRRITATING.

macam HARRRRR........



p/s: cepatla bagi aku surat..senang aku buat keputusan...kalau yes kata yes, kalau no kata no. aku tak peduli dah.

Wednesday, May 4, 2011

Senyuman April Terus Mekar

                                
Cinta April makin mekar dan bersinar..

April bawa ceria mengganti gundah gulana..

perlu tunggu April untuk meraikannya..

indah berkerudung jingga dalam bulan April 

 ahhh penasaran aku....

p/s: April juga menyaksikan Setan Merah dibedil di Emirates. hahahah

Sunday, April 24, 2011

Step of Knowing You

Alahai...kenapala aku tak balik minggu ni..gila bosan bila sume orang lain beraktiviti...kalau aku join sah-sah la ganggu privasi. 

(Title nak english aje, nyampah)

Hampir 5 tahun dah aku menyulam, meyimpul, menjahit, mengait, rasa-rasa yang bermacam-macam dengan satu manusia itu. Hahaha..dari yang pendiam, aku buat dia boleh bercakap, dari yang malu aku buat dia jaid malu-malu kucing je pon, dari yang asek memerhati, aku jadikan dia yang boleh tahan jugak bila membebel, dari yang cool aku buat dia boleh mengaum macam harimau. bukan aku yang mengubahnya, tapi KESERASIAN yang menyerlahkan diri sebenar masing-masing. 

ok, marilah kita jangan menambah luahan perasaan asyik mahsyuk kat blog ni. terjemah sikitttt aje. Nak tau siapa yang aku cinta? Ikuti rentetan di bawah....

                                                                            *****
Semua bermula bila aku selesai menduduki Sijil Pelajaran Malaysia tahun 2002 di salah sebuah maktab antara yang terbest dalam donia. Persediaan yang aku buat menjelang SPM hanyalah ala kadar je noks. orang lain dah habis buat past years questions for all subject, i just started at the end of few weeks before the Big Exam is coming. ( aku pun pelik sebab aku tak gelabah sangat nak jawab exam SPM seperti gelabahnya aku nak jawab PMR).

Setelah SPM selamat di jawab dan di taram, macam biasalah, aku layan ddk rumah saje. Aku masa tu tak pening-pening nak buat part time job (sangat rugiiiii). Bermulalah kisahnya bila abang aku perkenalkan aku dengan dia. hari-hari asek diperkenalkan, dengan gaya lincah dia, dengan kemachoan dia, dengan kesabaran dia, dengan strategi-strateginya yang memikat, maka sah la hati ini sudah terpaut. Terpaut pada kebijaksanaan mengawal emosinya, ketampanannya tak usah cakap la, hari ni aku tgk dia ada gaya romantis Perancis, esok ada gaya budiman England, lusa gaya elegan jejaka Belanda...aduhai....siang malam termimpi-mimpi...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|














aku selalu doakan tahun ini tercapailah impian KAMI untuk merampas trofi daripada ManchesteD United. HUwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....menanglaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Pic Source : Google keyword Arsenal

p/s: julai 23 tahun 2006 : " Sapo ni eh? "

Tuesday, April 19, 2011

Bulan 4 2011

"haila...camne nak apply smockey eye shadow huh? how they put colors to earn RM300++? it's a WOW thing! asas pertama, don't hesitate when dealing with colors. taram aja. hahaha. that situation i'm in now. to be familiar with colors. "

Baby, kanak-kanak, remaja, retua, dewasa, tua. Kehidupan. 

Corak kehidupan aku pula bertukar lagi pada 9 April 2011. Sekelip mata sahaja. dari bicara santai bertukar nada serius yang memberi satu komitmen kepada satu kehidupan lain yang melibatkan kehidupan-kehidupan lain. dari senda gurau bertukar kepada tanggungjawab besar yang tidak boleh dipandang enteng. sejak aku tidak lagi menulis journal hardcopy, jadi haruslah 9 April 2011 di catat dalam journal elektronik ni. 

Sembilan April yang membawa senyum gembira, cemas, dan gabra dalam masa yang sama. Satu tanda membuat aku lebih berjaga-jaga dalam kata-kata dan tingkahku. Tanda yang memberi isyarat aku harus menjadi manager yang bagus kepada kehidupan aku. Manager yang tidak pernah jemu untuk menanam keyakinan, yang tidak pernah mengenal apa itu putus asa, manager yang sentiasa mengerah idea untuk mencipta strategi yang ada umpphh. sekurang-kurangnya macam AW atau SAF(bluwekk) hahahaha.

Pic Source : Google. Gambar Hiasan


Ada apa dengan sembilan april?

Ada Cinta.





p/s: bila dia lebih memilih untuk menonton CSI.