Tuesday, July 28, 2015

2nd Half 2015

Salama'laik Readers!

Jun berlalu, Ramadan berlalu (semoga boleh menikmati lagi Ramadan), dan Julai pun dah di penghujung. Tahun 2015, aku mahu jadi tahun yang suka kerana tahun 2014 tahun yang banyak mengajar. Jadi tahun 2015 azamnya menulis posting di blog ini. 

Jadi bagaimana sambutan hari raya kalian?

Pertama kali sambut raya dengan suami/isteri? - Kami dah tahun keempat. melihat transformasi/evolusi gambar hari raya kami membuktikan kami mengembang seiiring tahun T_T

Pertama kali sambut raya dengan anak? - Kami masih berusaha dan berterusan berdoa. Update di berita hari ini, tahap kesuburan wanita Malaysia menurun. (Doa lagi dan lagi dan lagi. Baby baby baby babies twin twin twin. hehehe)

Pertama kali beraya tanpa orang tersayang? - Semoga Tuhan sentiasa merahmati usia kedua ibu bapaku dan mertuaku. Semoga Tuhan memberikan lebih lama perluang dan masa bersama mereka. Insha Allah. 

atau....

Pertama kali masak rendang? - itu aku. yiiihaaa...
Aku tanya mak aje resipi rendang dan mak pun memang google aje. Hahaha. Kami orang Kelantan, jadi menu utama hari raya kebiasaanya Nasi Dagang, Nasi Kapit (read Himpit). rendang-rendang ni bila dah ramai ahli keluarga menikah dengan orang luar (maksudnya bukan asal Kelantan la) jadi seiiring dengan percampuran budaya makanya rendang pun semakin digemari dalam kalangan ahli keluarga kami. (the beauty of our country Malaysia with 14 states is the the variety of fooood! Alhamdulillah ).Resipi rendang berlambak-lambak, thank you to those blogger chef, besar pahalanya kan..jadi aku pun kongsikan gambar rendang aku masak di sini. Preety good bila suami boleh telan dan menikmai daging rendang ini. 

Sebab aku teruja masak rendang ialah:
1- cabar diri sendiri untuk masak benda yang aku tak pernah buat
2- mentua masak dua round rendang dan malam ghaye kami makan dengan kenikmatan yang tak tergambar. rendang panas-panas lagi tu. 
3- jeles meh mak aku pos gambar rendang dia. Busu like it to the max dan aku belum rasa lagi. 

jadi terusla berwhasapp text/call dgn mak untuk cuba berendang-rendang dengan ketupat palas yang awal-awal lagi dah diimport dari kakak ipar. TQ Kak Long!

Easy Peasy. Ikut aje resipi, kalau kreatif korang boleh alter mengikut cita rasa masing-masing. 

dan...tadaaaa!!


Looking at daun kunyit yang ijau tu make me feel so fresh

What are you waiting for? NGAP!

p/s: The Gunners, we will meet in August. InshaAllah ;)

p/p/s: masih gigih mencari blog template, dulu aku rajin godek script tkr template, masukkan pic background, buat banner. dowh..time flies ilmu tak amal pun fade away..



No comments:

Post a Comment