Wednesday, April 15, 2015

Resipi Bawal Emas Kukus (Stim)

Bawal bukanlah ikan kegemaranku. Bukan sebab Hamid Gurkha gosok gigi ikan okeh. hahaha. Cerita lama yang dia berlakon dengan Dharma Harun Al-Rashid yang handsome tui ketika itu. Cikgu Azmi. hihihi. Namun, selepas bondaku masak ikan bawal emas stim, kami suami isteri terus suka dengan ikan ni. Sebab isi dia lembut dari bawal putih/hitam. Jadi beberapa minggu lepas aku memberanikan diri membeli ikan ini dan buat masak kukus juga la. No oil used. Not even a drop. weeeee...Setakat ini dah dua kali la aku buat, dan ternyata dengan bantuan sos ikan rasanya akan lebih mengancam. so, repetitive dari post FB dan instagram, kubawakan resipi bawal emas. Kalau korang dah cuba resipi ni nanti boleh share ok. 

Bersihkan ikan dan lumurlah sedikit garam. Sementara itu panaskan 2 mangkuk setengah air dalam kuali. Mangkuk kecik Corelle tu hokay. Kukus ikan. 

Sambil-sambil itu:

  • Hiris-hirislah lada benggala, 
  • Lada merah,
  • Cili padi,
  • Bawang putih,
  • Sebatang serai,
  • Kulit lemon. Sikit je bg rasa pahit-pahit sikit,
  • Lobak merah,
  • Tomato ceri belah dua je.
  • masak. Tabur tomato ceri.

Agak-agak ikan dah 3/4 masak, angkatlah ia dan letaklah dalam bekas yang molek. Kemudian tanpa fikir panjang campaklah bahan-bahan yang dihiris dalam kuali yang masih ada air kukusan ikan tadi kacawali tomato ceri

Tambah 1 sudu sos ikan dan 1 sudu sos tiram. Sudu besar. Kasi la dia menggelegak sampai bahan-bahan dah keluarkan bau harum. Kemudian letak balik ikan. Kukus dgn bahan-bahan tadi sehingga isi ikan

Angkatlah ikan dan letaklah dalam tempat bergeluk sikit sebab nak tuang kuah ikan kukus tu.
Ambillah beberapa tangkai daun ketumbar dan guna jari-jemari patahkan tangkai/daun dan taburlah atas ikan. 



No comments:

Post a Comment